Jak przyrządzić surówkę z czerwonej kapusty?

Lubicie surówki? My tak. Jedna z naszych ulubionych – surówka z czerwonej (modrej) kapusty – wyśmienita. Gorąco zachęcam do jej przygotowania 😉

Składniki surówki:

  • ćwiartka główki kapusty czerwonej (zależy od wielkości kapusty)
  • jabłko
  • czerwona cebula
  • sok z połowy cytryny lub łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz, 2-3 łyżeczki cukru i oliwa lub olej

surówka z czerwonej (modrej) kapusty

Wykonanie surówki:

Z kapusty obrać wierzchnie liście, umyć i wysuszyć papierowym ręczniczkiem. Kapustę poszatkować, posolić, lekko wygnieść dłońmi, aby skruszała i odstawić na chwilę. W tym czasie przygotować resztę składników. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dodać do kapusty. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę (można ją sparzyć) i dodać do kapusty. Dodać 2-3 łyżeczki cukru, skropić sokiem z cytryny (pod jego wpływem kapusta zmienia kolor) lub octem jabłkowym, dodać pieprz (już nie solić!) i wszystko wymieszać. Przed podaniem na stół polać oliwą lub olejem.

 

Polecam i życzę smacznego 😉