Dyniowe placuszki na słodko…

Dyni ciąg dalszy. Aby poeksperymentować w kuchni, postanowiłam przyrządzić coś nowego, czyli dyniowe placuszki na słodko. Okazały się smacznym deserem na podwieczorek 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg dyni
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szk. mąki
  • 50 g masła
  • 2 szczypty soli
  • szczyptę cynamonu
  • dodatkowo według upodobania: cukier puder, jogurt lub śmietana

Wykonanie:

Dynię pokroić na części, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce, na jarzynowych oczkach. Zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem, dodać po jednym żółtku, zmiksować na puch. Do masy dodać utartą dynię, wymieszać łyżką. Dołożyć mąkę i ubitą na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, formować niewielkie placuszki, rumieniąc je z obu stron. Placuszki podawać posypane cukrem pudrem lub nałożyć łyżkę jogurtu, lub śmietany.

Smacznego 🙂