Dyni ciąg dalszy. Aby poeksperymentować w kuchni, postanowiłam przyrządzić coś nowego, czyli dyniowe placuszki na słodko. Okazały się smacznym deserem na podwieczorek 🙂
Składniki:
- 0,5 kg dyni
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szk. mąki
- 50 g masła
- 2 szczypty soli
- szczyptę cynamonu
- dodatkowo według upodobania: cukier puder, jogurt lub śmietana
Wykonanie:
Dynię pokroić na części, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce, na jarzynowych oczkach. Zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem, dodać po jednym żółtku, zmiksować na puch. Do masy dodać utartą dynię, wymieszać łyżką. Dołożyć mąkę i ubitą na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, formować niewielkie placuszki, rumieniąc je z obu stron. Placuszki podawać posypane cukrem pudrem lub nałożyć łyżkę jogurtu, lub śmietany.
Smacznego 🙂