Co zrobić z dyni? Sernik dyniowy!

Dyni ciąg dalszy. Tym razem przyszła pora na: sernik dyniowy, delikatny i wilgotny z korzenną nutką. Łatwy w przygotowaniu i naprawdę wyborny. Zdecydowanie polecam 🙂

 

Składniki na spód ciasta:

  • 2 paczki herbatników Petit Beurre
  • 100 g masła
  • szczypta sproszkowanego imbiru

Przygotowanie masy ciasteczkowej na spód sernika

Herbatniki rozgnieść tłuczkiem, a następnie robotem rozdrobnić je na miał, dodać szczyptę imbiru i połączyć z roztopionym masłem. Wymieszać i wyłożyć na wysmarowane tłuszczem dno tortownicy o średnicy 22-24 cm. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.

 

Składniki:

  • 500 g twarogu
  • 1 szk. puree z dyni
  • 1 szk. cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Wykonanie:

Na początku należy przygotować puree z dyni.

Twaróg zmiksować z całymi jajkami, dodać cukier z przyprawami. Następnie dołożyć puree z dyni i śmietanę. Na końcu wsypać budyń i jeszcze przez chwilę miksować. Masę serową przelać do tortownicy wyłożonej schłodzoną masą ciasteczkową. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C około 40-50 minut.

Wystudzony sernik polukrować lukrem z kilkoma kroplami olejku pomarańczowego. Przez kilka godzin schłodzić w lodówce.

Z całej dyni przygotowałam puree. Do ciasta zużyłam szklankę, a pozostałą część zamknęłam w słoikach i zapasteryzowałam. Na pewno upiekę z niego jeszcze niejedno ciasto 🙂

Miłej niedzieli 😉