Dyni ciąg dalszy. Tym razem przyszła pora na: sernik dyniowy, delikatny i wilgotny z korzenną nutką. Łatwy w przygotowaniu i naprawdę wyborny. Zdecydowanie polecam 🙂
Składniki na spód ciasta:
- 2 paczki herbatników Petit Beurre
- 100 g masła
- szczypta sproszkowanego imbiru
Przygotowanie masy ciasteczkowej na spód sernika
Herbatniki rozgnieść tłuczkiem, a następnie robotem rozdrobnić je na miał, dodać szczyptę imbiru i połączyć z roztopionym masłem. Wymieszać i wyłożyć na wysmarowane tłuszczem dno tortownicy o średnicy 22-24 cm. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Składniki:
- 500 g twarogu
- 1 szk. puree z dyni
- 1 szk. cukru
- 5 jajek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Na początku należy przygotować puree z dyni.
Twaróg zmiksować z całymi jajkami, dodać cukier z przyprawami. Następnie dołożyć puree z dyni i śmietanę. Na końcu wsypać budyń i jeszcze przez chwilę miksować. Masę serową przelać do tortownicy wyłożonej schłodzoną masą ciasteczkową. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C około 40-50 minut.
Wystudzony sernik polukrować lukrem z kilkoma kroplami olejku pomarańczowego. Przez kilka godzin schłodzić w lodówce.
Z całej dyni przygotowałam puree. Do ciasta zużyłam szklankę, a pozostałą część zamknęłam w słoikach i zapasteryzowałam. Na pewno upiekę z niego jeszcze niejedno ciasto 🙂