Ciemne ciasto z jabłkami, tzw. salceson :)

Proponuję upieczenie szybkiego i pysznego ciasta z jabłkami i co najważniejsze zawsze się udaje i wszystkim smakuje 🙂 Użyć można do niego każdego rodzaju jabłek. Piekę to ciasto od lat i nie wiedziałam, że się nazywa salceson 🙂

 

Składniki:

  • 3 szk. mąki
  • 1 szk. oleju
  • 1,5 szk. cukru
  • 6 całych jaj
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • talerz pokrojonych w ósemki jabłek

Wykonanie:

Na początku obrać jabłka ze skórki, pokroić je w ósemki, przepłukać i pozostawić do odsączenia z wody. Mikserem utrzeć cukier z olejem, dodawać po jednym jajku, zmiksować. Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. Na koniec dodać pokrojone w ósemki jabłka i łyżką wmieszać je w ciasto. Zawartość wylać na prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.

Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 minut w temp. 175 st.C

Upieczone i wystudzone ciasto polać lukrem z pudru cukru w tzw. esy-floresy.

Teraz wystarczy kroić i zajadać się ciastem, smacznego 😛

Wszystkim życzę udanej i miłej niedzieli 🙂