Ciasto z malinami…

Maliny zatopione w delikatnej budyniowej piance, na spodzie z kruchego ciasta. Nieskomplikowane ciasto, a jednocze艣nie wyborne, o niesamowitym wr臋cz smaku. Kto raz je upiecze, nie poprzestanie na tym. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia 馃檪

Zobacz sk艂adniki i spos贸b wykonania kruchego ciasta.

Sk艂adniki na piank臋:

  • 5 bia艂ek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub 艣mietankowego
  • 0,5 szkl. oleju s艂onecznikowego

Ponadto:

  • 0,5 kg malin (u偶y艂am mro偶onych – uwaga – nie rozmra偶a膰 ich)
  • cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Wi臋ksz膮 cz臋艣膰 zmro偶onego kruchego ciasta zetrze膰 na du偶ych oczkach tarki, na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Podpiec na lekko rumiano przez 15 minut w temp. 170掳C. W tym czasie ubi膰 pian臋 z bia艂ek ze szczypt膮 soli na sztywno. Ma艂ymi porcjami dodawa膰 cukier i cukier waniliowy. Delikatnie wsypa膰 proszek budyniowy, ca艂y czas ubijaj膮c. Na ko艅cu cienk膮 stru偶k膮 wla膰 olej (piana zmniejszy sw膮 obj臋to艣膰).聽 Ca艂o艣膰 przela膰 na podpieczone i wystudzone kruche ciasto. Na艂o偶y膰 na piank臋 umyte 艣wie偶e maliny otworkami do g贸ry (lub zamro偶one – nie rozmra偶a膰 ich). Na wierzch zetrze膰 na tarce reszt臋 kruchego ciasta. Piec ciasto 30-40 minut w temp. 170掳C. Upieczone i wystudzone ciasto opr贸szy膰 cukrem pudrem.

Udanych wypiek贸w 馃槈

Ciasto z malinami upiek艂am r贸wnie偶 na specjalne spotkanie Wenusjanek, kt贸re odby艂o si臋聽 2 lipca w Golden Tulip Gda艅sk Residence. Mo偶na by艂o tak偶e spr贸bowa膰 moich zesz艂orocznych przetwor贸w.

Poni偶sze zdj臋cia zosta艂y wykonane na spotkaniu Wenusjanek przez Natali臋 Baranowsk膮-Stolarz, N&P Photography.

Mi艂ego weekendu 馃檪