Ciasto toffi na świąteczny stół

Święta Wielkanocne tuż-tuż, więc przedstawiam ciasto, które zagości na moim świątecznym, wiosennym stole. Może i Wy skorzystacie z przepisu i upieczecie je na święta. Kruche ciasto z delikatnym miodowym posmakiem, przełożone bitą śmietaną, z kajmakiem i obficie obsypane posiekanymi włoskimi orzechami. Przepis otrzymałam od sąsiadki lata temu. Jedno z prostszych ciast, choć rzadko je robię, bo nigdy nie ma chętnych do łupania orzechów 🙁 Ciasto jest przepyszne 😀

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka
  • 0,5 kostki Kasi
  • 15 dag miodu (3 czubate łyżki)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

Ponadto:

  • puszka kajmaku (lub mleko zagęszczone słodzone gotowane przez 2 godziny)
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie kruchego ciasta:

Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Ciasto nałożyć na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec jedno po drugim przez 15 minut w temp. 175°C.

Składniki na krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody

Wykonanie:

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, pod koniec stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę. Upieczone placki przełożyć ubitą śmietaną. Na wierzchni placek nałożyć kajmak i obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

 Udanych wypieków 🙂

Smacznego 🙂