Ciasto dyniowe (albo marchewkowe) z bakaliami

Zapraszam do upieczenia ciasta dyniowego z bakaliami 🙂 Przepis można równie dobrze użyć do zrobienia ciasta marchewkowego.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 szkl. mąki
  • 2 szkl. utartej dyni lub marchewki
  • 1 szkl. oleju
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść rodzynków i orzechów

Wykonanie:

Na początku przygotować dodatki do ciasta: dynię lub marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, taką ilość, aby otrzymać 2 pełne szklanki dyni lub marchewki.

Garść rodzynków sparzyć wrzątkiem, odcedzić, wyłuskane orzechy utłuc tłuczkiem na drobno lub posiekać nożem.

Jajka, cukier i olej zmiksować na puch. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy (cynamon i przyprawę do piernika), wszystko razem zmiksować. Następnie dodać utartą dynię lub marchewkę i bakalie. Wszystko wymieszać łyżką (nie miksować). Ciasto wyłożyć na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 45-50 minut w temp. 175°C.

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków i smacznego! 🙂

 

Zobacz również moje poprzednio upieczone ciasta z dyni: