Ciasto dyniowe (albo marchewkowe) z bakaliami

Zapraszam do upieczenia ciasta dyniowego z bakaliami 馃檪 Przepis mo偶na r贸wnie dobrze u偶y膰 do zrobienia ciasta marchewkowego.

Sk艂adniki:

  • 4 jajka
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 szkl. m膮ki
  • 2 szkl. utartej dyni lub marchewki
  • 1 szkl. oleju
  • 1 czubata 艂y偶eczka cynamonu
  • 1 艂y偶eczka przyprawy do piernika
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
  • gar艣膰 rodzynk贸w i orzech贸w

Wykonanie:

Na pocz膮tku przygotowa膰 dodatki do ciasta: dyni臋 lub marchewk臋 zetrze膰 na tarce na du偶ych oczkach, tak膮 ilo艣膰, aby otrzyma膰 2 pe艂ne szklanki dyni lub marchewki.

Gar艣膰 rodzynk贸w sparzy膰 wrz膮tkiem, odcedzi膰, wy艂uskane orzechy ut艂uc t艂uczkiem na drobno lub posieka膰 no偶em.

Jajka, cukier i olej zmiksowa膰 na puch. Doda膰 m膮k臋, proszek do pieczenia, sod臋 i przyprawy (cynamon i przypraw臋 do piernika), wszystko razem zmiksowa膰. Nast臋pnie doda膰 utart膮 dyni臋 lub marchewk臋 i bakalie. Wszystko wymiesza膰 艂y偶k膮 (nie miksowa膰). Ciasto wy艂o偶y膰 na prostok膮tn膮 blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Blach臋 z ciastem w艂o偶y膰 do nagrzanego piekarnika i piec 45-50 minut w temp. 175掳C.

Wystudzone ciasto posypa膰 cukrem pudrem.

Udanych wypiek贸w i smacznego! 馃檪

 

Zobacz r贸wnie偶 moje poprzednio upieczone ciasta z dyni: