Ciasto budyniowe z truskawkami

Najprostsze i najszybsze ciasto 艣wiata 馃槈 Ciasto budyniowe ze skruszonych na m膮k臋 herbatnik贸w na spodzie, prze艂o偶one i udekorowane truskawkami zanurzonymi w truskawkowej galaretce. Kilka uj臋膰 ciasta w wykonaniu Marioli Hupert (Desimar Studio Fotografii). Dzi臋ki Mariolu, zdj臋cia s膮 pi臋kne! 馃榾

 

Sk艂adniki na sp贸d:

  • 2 paczki herbatnik贸w Petit Beurre
  • 100 g mas艂a

Wykonanie:

Herbatniki po艂ama膰 i skruszy膰 na m膮k臋 no偶em robota. W rondelku roztopi膰 mas艂o i doda膰 do niego herbatniki. Wymiesza膰, aby masa herbatnikowa po艂膮czy艂a si臋 z mas艂em. Prze艂o偶y膰 na tortownic臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia i dociskaj膮c聽艂y偶k膮 dok艂adnie wype艂ni膰 dno blachy. Wstawi膰 do lod贸wki dla dobrego sch艂odzenia masy.

 

Truskawki oczy艣ci膰 z szypu艂ek, kilkakrotnie wyp艂uka膰 i pozostawi膰 do ods膮czenia. Cz臋艣膰 podzieli膰 na po艂贸wki (do prze艂o偶enia ciasta), pozosta艂e pokroi膰 w plastry (na g贸r臋).

 

Sk艂adniki na mas臋 budyniow膮:

  • 1 l mleka
  • 3 budynie 艣mietankowe
  • 2 pe艂ne 艂y偶ki mas艂a
  • 4 艂y偶ki cukru

Wykonanie masy budyniowej:

Z litra mleka odla膰 szklank臋 i dok艂adnie wymiesza膰 w niej proszek budyniowy. Pozosta艂e mleko zagotowa膰 z cukrem i mas艂em. Na zmniejszonym ogniu ma艂ymi porcjami dolewa膰 mleko z budyniem, szybko mieszaj膮c, aby dobrze po艂膮czy艂o si臋 i nie by艂o grudek. Zagotowa膰. Cz臋艣ci膮 gor膮cego budyniu zala膰 sp贸d ciasta, na艂o偶y膰 pokrojone truskawki i zala膰 je pozosta艂ym budyniem. Gdy ciasto ostygnie, w艂o偶y膰 je do lod贸wki dla st臋偶enia. W tym czasie przygotowa膰 galaretk臋 truskawkow膮 wed艂ug przepisu na opakowaniu, odrobin臋 zmniejszaj膮c ilo艣膰 wody. Pokrojone w plasterki truskawki u艂o偶y膰 na st臋偶onym cie艣cie. Zala膰 t臋偶ej膮c膮 galaretk膮 i ponownie wstawi膰 do lod贸wki, na co najmniej godzin臋, dla dobrego st臋偶enia i sch艂odzenia ca艂ego ciasta.

Smacznego 馃榾