Chleb pszenny – najłatwiejszy

W sieci można znaleźć masę przepisów na pyszne pieczywo, którego sam widok jest bardzo zachęcający, a nawet powiem więcej, wręcz kuszący, aż ślinka leci. Po bardzo długiej, bo chyba 10-letniej przerwie, zapragnęłam upiec ponownie swój chleb. Na początek upiekłam łatwy chlebek pszenny. Zachęcam i Ciebie do upieczenia. To naprawdę nie jest trudne. Spróbuj!

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 320 g wody
  • 1 g drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli

Do pieczenia tego chleba użyłam mojej starej żeliwnej brytfanki. Zmieniłam odwrotność jej użycia. Spód, czyli wyższą część brytfanki dałam na górę, jako pokrywę, a pokrywę na spód i na niej piekłam swój chleb.

Wykonanie:

W misce wymieszać wszystkie składniki, nakryć ściereczką i odstawić na 12-18 godz. (moje ciasto chlebowe rosło 24 godziny – nie należy go popędzać, a wydłużony czas wyjdzie jemu na dobre). Następnie przełożyć ciasto na ściereczkę sowicie obsypaną mąką, złożyć je na pół i włożyć do miski lub durszlaka, do ponownego wyrośnięcia, na czas około 1 godziny. Równocześnie włączyć piekarnik, włożyć do niego żeliwną brytfannę i nagrzewać do temp. 230°C. Po tym czasie przełożyć ciasto (zsunąć ze ściereczki) na nagrzaną pokrywę brytfanki, nałożyć wyższą część jako pokrywę, wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut. Po tym czasie pieczenia zdjąć górną część brytfanki i dopiekać kolejne 15-20 minut. Wyłożyć na kuchenną kratkę do wystudzenia. Chleb powinien być rumiany i chrupiący, a pod spodem, gdy go popukamy, powinien wydawać głuchy odgłos.

Przepis zaczerpnięty z Pracowni wypieków.

Udanych wypieków i smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.