Brownie z sernikiem i musem truskawkowym

Ciasto wie艅cz膮ce sezon truskawkowy, brownie z sernikiem czekoladowym o dw贸ch smakach – bia艂ej i gorzkiej czekolady z pysznym musem truskawkowym 馃榾

Sk艂adniki na brownie:

  • 120 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 120 g mas艂a
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • paczka zmielonych p艂atk贸w migda艂贸w
  • 2 艂y偶ki m膮ki pszennej
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia

Wykonanie brownie:

Czekolad臋 po艂ama膰 na kosteczki, wrzuci膰 do garnka, doda膰 cukier i mas艂o, ca艂o艣膰 zagotowa膰 na ma艂ym ogniu. Nast臋pnie do przestudzonej masy doda膰 jajka, m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia i migda艂ami, zmiksowa膰.

Sk艂adniki masy serowej:

  • 1 kg twarogu zmielonego we wiaderku
  • 3 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
  • 1 niepe艂na szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 3 艂y偶eczki cukru wanilinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g bia艂ej czekolady

Wykonanie masy serowej:

Jajka zmiksowa膰 z cukrem i cukrem wanilinowym, doda膰 twar贸g i m膮k臋 ziemniaczan膮. Podzielone na kosteczki czekolady roztopi膰 w miseczkach w mikrofal贸wce (lub w rondelku na ma艂ym ogniu). Mas臋 twarogow膮 podzieli膰 na dwie cz臋艣ci, do jednej doda膰 rozpuszczon膮 bia艂膮 czekolad臋, do drugiej gorzk膮.

Sk艂adniki musu truskawkowego:

  • 400 g truskawek
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 pe艂ne 艂y偶eczki m膮ki ziemniaczanej

Wykonanie musu truskawkowego:

Umyte truskawki zmiksowa膰 z cukrem w blenderze, wla膰 zawarto艣膰 do rondelka, doda膰 m膮k臋 ziemniaczan膮 wymieszan膮 z odrobin膮 musu i zagotowa膰.

Wykonanie ciasta:

Ciasto na艂o偶y膰 na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Mas臋 twarogow膮 z ciemn膮 czekolad膮 na艂o偶y膰 na brownie, a nast臋pnie mas臋 z bia艂膮 czekolad膮. Na wierzchu ciasta zrobi膰 zag艂臋bienia 艂y偶eczk膮 i wype艂ni膰 je musem truskawkowym. Wstawi膰 do nagrzanego piekarnika i piec w 170掳C przez 55 minut. Studzi膰 sernik przez 10 minut w wy艂膮czonym piekarniku, p贸藕niej stopniowo otwiera膰 piekarnik. Ciasto po ostygni臋ciu sch艂odzi膰 w lod贸wce.

Pozdrawiam wszystkich s艂onecznie w t臋 deszczow膮 niedziel臋 馃榾