Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami :D

Sezon truskawkowy w pełni. Dziś upiekłam biszkopt z truskawkami zanurzonymi w bitej śmietanie i polanymi galaretką, a na to jeszcze mus truskawkowy 😛 Pyszne, lekkie ciacho, jak na letnią porę przystało 😀

Składniki na biszkopt (prostokątna blacha):

  • 4 jajka
  • 3/4 szk. cukru
  • 1,5 szk. mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Do białek dodać szczyptę soli, ubijać pianę z białek dodając po trochu cukier, do żółtek dodać 4 łyżki wody, wymieszać i delikatnie dodawać do ubitej piany, dalej miksując. Wsypać mąkę z proszkiem i ciasto wymieszać delikatnie łyżką, wylać na blachę, wyłożoną papierem. Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut w temp. 170°C.

Jak zrobić bitą śmietanę:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 0,5 szk. cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubijać, dodając powoli cukier puder i cukry waniliowe. Kiedy śmietana zacznie sztywnieć, dodać rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody żelatynę.

 

Ponadto:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 kg truskawek

Śmietanę wyłożyć na zimny biszkopt, poukładać truskawki i lekko je w nią powciskać. Włożyć do lodówki na pół godziny, aż śmietana stanie się sztywna, następnie zalać przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu i tężejącą galaretką (w letniej porze należy zalać ją mniejszą ilością wody) i ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin. Przyznam się, że podzieliłam ubitą śmietanę na dwie części i do jednej z nich dodałam mus truskawkowy (zmiksowane w blenderze truskawki). Tak więc ciasto jest w dwóch kolorach i smakach, czyli 2 w 1 😀 😀

Biszkopt z bitą śmietaną, truskaweczki zalane galaretką i polane musem truskawkowym – pełna rozpusta 😀 😀

Wersja bitej śmietany, połączonej z musem truskawkowym. Ooo, pycha… 😉

Smacznego 😀