Babka z Advocaatem

Babka z Advocaatem to prze-py-szna, wilgotna babka z delikatnym posmakiem likieru, polana białą czekoladą i obsypana uprażonymi płatkami migdałowymi. Świetnie nadaje się na przyjęcie gości i co ważne – robi się ją w mig. Ta wspaniała babka gościła na moim świątecznym stole 😉

Babkę upiekłam dla wypróbowania jeszcze przed świętami, stąd zdjęcia.

 Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. likieru Advocaat
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • na polewę: biała czekolada, łyżeczka masła i odrobina śmietanki 30%
  • pół paczki płatków migdałowych

Wykonanie:

Mikserem ubić jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puch. Następnie wlać olej i Advocaat, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką. Wlać ciasto do formy z kominem, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut w temp. 180°C. Wystudzoną babkę polać białą czekoladą rozpuszczoną z odrobiną śmietanki i łyżeczką masła. Posypać płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.

Udanych wypieków 🙂